Un joc secund al dlui Boc?

Interview-ul dlui Băsescu la B1TV a condus la felurite concluzii, vorbele sale cele mai remarcate în aparenţă fiind cele referitoare la bolsevizarea pedelului – lucru care a pricinuit o emisiune aşa şi aşa a dlui Gâdea, chiar mai mult aşa decât aşa – şi la faptul ca pesedeul ar fi oferit, prin al său congres, un exemplu de democraţie de partid. Mai puţină lume a remarcat faptul că preşedintele a încercat să ne plimbe niţel prin bălării in chestiunea alegerii viitoarei conduceri pedeliste. Pe scurt, preşedintele s-a opus alegerii viitorului preşedinte pedelist pe bază de moţiune, afirmând ca viitorul preşedinte îşi va numi patru vicepreşedinţi – şi un secretar general, adaug eu – care ar alcătui ceea ce dl Basescu a denumit o gaşcuţă. Ei bine, aici dl Băsescu pare că a încercat cu telespectatorii măcar doua excursii prin bălării – că tot e la modă turismul, ori măcar ministrul turismului. Prima fiind aceea cu desemnarea vicepreşedintilor. Potrivit sitului de ştiri Antena 3, proiectul pedelist de statut nu prevede faptul că viitorul preşedinte al pedele va desemna cei patru vicepreşedinţi ci faptul ca primii patru semnatari (susţinatori) ai moţiunii învingătoare – adică ai moţiunii viitorului preşedinte pedelist – devin automat, datorită victoriei moţiunii  în congres – vicepreşedinti, in timp ce al cincilea devine secretar general. A doua încercare de excursie prin bălării constă în faptul că dl Băsescu nu a spus nimic despre faptul ca dl Boc se profilează ca unicul candidat la viitoarea sefie pedelistă. Ca să facem o mică încercare de traducere într-un limbaj mai puţin ocolit, dlui Băsescu nu i-ar conveni faptul ca dl Boc ar putea influenţa numele viitorilor vicepreşedinţi pedelişti. Totuşi, pare că dl Băsescu l-ar dori pe dl Boc şi nu pe altul la şefia pedelistilor de pretutindeni.

Să repovestesc cu cuvintele mele: dl Băsescu îl doreste ca şef pedelist pe dl Boc – care pare un minunat ţucălar, dealtfel – dar ar dori ca dl Boc să nu aibă nici un cuvint de spus în ceea ce priveşte vicepreşedinţii partidului. În paralel, susţinătorii personali ai dlui Băsescu din pedeleu nu par a se grăbi a deveni primii semnatari (susţinatori) ai moţiunii pregătite de dl Boc astfel încât – conform proiectului de statut – ei să devină automat vicepreşedinţi si, respectiv, secretar general. Cine ar fi, in acest caz, aceşti primi cinci semnatari? Ghici ciupercă. Dlui Băsescu nu-i convine însă ca aceste persoane să devină vicepreşedinti, respectiv secretar general. Dar nici nu il poate contra pe dl Boc pe faţă, nu doar pentru serviciile personale aduse ci şi fiindcă acest consens pe candidatura dlui Boc menţine o anumită unitate a partidului în jurul dlui Băsescu. Ar rezulta de aici că dl Boc face un joc de basculă, pe de o parte aducând servicii ca paratrăsnet al dlui Băsescu, în calitate de premier,  iar pe de altă parte dând semne – altfel de ce ieşirea televizată a dlui Băsescu? –  că ar prefera ca vicepreşedinţi ai pedeleului alte persoane decât sustinători personali ai dlui Băsescu. Jocul dlui Boc nu ar fi unul de neînţeles: cei care sunt susţinători personali ai dlui Băsescu nu au cariere semnificative în pedeleu – unii dintre ei venind din aparatul prezidenţial naţional – iar ascensiunea lor în fruntea partidului ar tulbura membrii şi fruntaşii cu carieră îndelungată şi semnificativă în slujba acestui partid. Ideea ar fi, deci, aceea, ca prin mecanismul electoral intern propus de dl Băsescu, dl Boc să devină un preşedinte de partid care sa nu poată nici sufla între patru vicepreşedinţi dintre apropiaţii dlui Băsescu. Cum ar veni, sa continue a fi o marionetă. Şi aceea ca dl Boc ar dori şi el să respire totuşi niţel. Lucrurile par a nu putea fi forţate de nici una dintre părţi pentru a fi evitată multiplicarea candidaturilor la şefia partidului, ceea ce ar începe să altereze imaginea de „strâns uniţi în jurul măreţului conducător iubit”. Ori tocmai aici este una dintre mizele a ceea ce se desfăşoară: practica de până acum la români a aratat ca, în a doua parte a celui de-al doilea mandat, partidul care a adus un preşedinte în fruntea ţării începe să se distanţeze de acesta, gândind un viitor independent de persoana respectivă. Iar dl Băsescu, după cum arată semnele, ar dori să mai jupânească prin România şi încearcă sa işi continue dominarea prin persoane apropiate, cu riscul ca, la rândul lor, aceste persoane apropiate să nu îi mai fie loiale de la un moment oarecare. Şi iată că problemele dlui Băsescu par a şi fi început.

O miză foarte importantă mascată în câteva vorbe aparent pasabile ale dlui Băsescu, la un post TV partizan. Dar să vedem şi în ce masură dl Boc va reuşi să joace jocul secund.

Reclame