Comentariu. La o decepţie.

Discuţiile şi, uneori, vocalizele pe marginea votării TVA de 5% la unele produse şi a neimpozitării unor pensii – ca şi întrebarea dacă pe respectivele subiecte am avut de a face cu o eroare a liderului parlamentar pedelist ori cu o talpă pusă tandemului Băsescu-Boc de către o grupare pedelistă – au făcut să treacă destul de puţin remarcată poziţionarea dnei Elena Udrea relativ la câteva fraze dintr-un interviu prezidenţial.

Este vorba de declaraţia prezidenţială referitoare la posibilitatea  ca dna Udrea să devină premier sau preşedinte, iar vorbele dnei Udrea par a avea o semnificaţie niţel altfel decât ne obişnuise ea. Dacă nu mă înşel este pentru prima oară când dna Udrea îl atacă, voalat ce e drept pe preşedinte, exprimându-şi decepţia faţă de vorbele preşedintelui. Decepţie adică dezamăgire, înşelarea speranţelor. Ceea ce înseamnă că dna Udrea avea speranţe la poziţia de preşedinte sau premier, iar exprimarea „urmaşi ai lui Traian Băsescu” din trecutul apropiat capăta valenţe cât se poate de concrete în ceea ce o priveşte.

Declaraţia dnei Udrea merită un comentariu. „M-a surprins faptul că cel mai mare susţinător al femeilor din politică, domnul Traian Băsescu, un bărbat în politică, căruia multe, mai ales din PD-L, îi datorează ascensiunea, cariera şi funcţiile pe care le ocupă. Suntem multe femei în funcţii importante, adică Roberta Anastase, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Monica Iacob Ridzi, iar el nu ne-a dat şansă la funcţia de preşedinte al partidului, la cele mai înalte funcţii în stat.”

„M-a surprins” zice dna Udrea, ceea ce inseamnă ca preşedintele o lăsase – in mod explicit sau implicit – să spere la poziţia de preşedinte sau premier. „…multe, mai ales din PD-L, îi datorează ascesniunea,…” – o recunoaştere involuntară a faptului că ascensiunea pomenitelor femei nu are legatură cu calităţile lor, ci doar cu faptul că au dobândit, de la câte un moment dat, sprijinul dlui Băsescu. „Suntem multe femei în funcţii importante,..”, multe insemnând pentru dna Udrea cinci femei ( de exemplu, pare că pentru dna Udrea procurorul general ori nu este femeie ori nu este intr-o functie importantă, dar pomenirea doar a femeilor pedeliste işi are chichirezul ei), cam ca în bancurile cu nobilii unguri care ştiu să numere doar până la trei, dincolo de trei fiind „mulţi”….”iar el nu ne-a dat o şansă la funcţia de preşedinte al partidului, la cele mai înalte funcţii in stat.” Aici a fost reproşul. Care va să zică, faptul ca dl Băsescu a scos câteva femei din anonimat si le-a promovat până la poziţii de miniştri ori preşedinţi de cameră, in loc sa îi aducă recunoştinţa măcar a dnei Udrea, îi aduce reproşul că nu le sprijină spre a ajunge şi mai sus; asta, deşi dna Udrea recunoaşte implicit rolul total al preşedintelui în promovarea lor. Bună ziua ţi-am dat, belea mi-am căpătat iar facerea de bine…. Altfel spus, cel putin dna Udrea consideră ca dacă dl Băsescu le-a promovat, atunci sa facă bine şi să le promoveze până la capăt – ce e aia ministru? un fleac – până ce expresia „urmaşa lui Traian Băsescu” va avea un înţeles foarte concret. De reţinut si apelul indirect al dnei Udrea la „fete”, măcar în încercarea de a le testa solidaritatea feminină. „Ăsta sigur că e un motiv de decepţie pentru noi, femeile”, a încheiat dna Udrea, dând de înţeles ca femeile sunt doar cele cinci nominalizate, ori chiar ea singură, din moment ce atitudinea celorlalte patru rămâne -încă- nedeclarată. Poate că printre ele s-or afla şi una-două care vor realiza ca ţara nu poate avea mai mult de un preşedinte şi un premier ca să încapă cu toatele , buluc, în cele două fotolii şi se vor declara mulţumite cu ceea ce au căpătat de la preşedinte până acum. Toate acestea în loc de bogdaproste.

Şi mai e ceva: pare că preşedintele şi dna Udrea au început a comunica prin mijlocirea media, lucru care pare a nu se fi întâmplat înainte.

Care vor fi urmările practice ale acestui schimb de opinii?

Reclame