Comportamentul de mahala ca politică oficială.

Mai zilele trecute, dnii Cristian Preda şi Traian Radu Ungureanu au dezlănţuit atacuri violente, pe blogurile proprii,  la adresa dlui Victor Ponta, presedintele pesedeului. Acuzaţia? Dl Ponta ar fi făcut, la Bruxelles, afirmaţii menite a împiedica intrarea Romaniei în spatiul Schengen. Dacă dl Preda are circumstanţa atenuantă dar şi agravantă de a fi fost departe geografic, în Coasta de Fildeş – tot aşa cum are interesul politic de a-şi spori propria vizibilitate – în contextul recentului său anunţat interes pentru primăria generală – declanşând un conflict nu cu omologul său , ideologul pesedeului, ci cu şeful partidului de opoziţie, cu un personaj situat mai sus decât el, atunci dl TRU nu are nici un fel de justificare alta decât a se arata util celor care l-au făcut europarlamentar. Linia atacului este cea stabilită probabil, mai demult, de dl Preda, acea devenita obositoare şi plictisitoare permanenta învinovăţire a opoziţiei, doar că dacă dl Preda mai păstrează cât de cât o tinută, dl TRU imi pare a cădea în grotesc, reuşind să îmi facă impresia unui politruc nenorocit. În plus, cunoaşte presă de nu mai poate, astfel că chipul său din poza de pe blog apare cu privirea spre în afara paginii, lucru considerat în presă o gravă eroare de tehnoredactare, dar dl TRU scrie pentru cunoscători, nu?

Să vedem declaratia incriminată a dlui Ponta: „Romania, din pacate, nu a indeplinit inca toate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen si ridicarea monitorizarii pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie. Ieri (marti – n.r.), in Bucuresti, ministrul adjunct de Interne si seful Politiei romane au fost demisi pentru fapte de coruptie. E foarte greu sa indeplinesti standardele europene atata timp cat un guvern corupt si ineficient nu poate sa le indeplineasca. Din partea dumneavoastra asteptam obiectivitate si ridicarea clara a semnalelor privind lipsa de performanta a Guvernului roman„.Să vedem site-ul http://www.schengen.mira.gov.ro/ şi anume http://www.schengen.mira.gov.ro/index09.htm Documentul publicat chiar de ministerul de interne afirmă că „Planul de acţiune mai conţine măsuri ce trebuie îndeplinite în cursul acestui an în vederea pregătirii vizitei de reevaluare în domeniul frontiere aeriene din perioada 15-17.11.2010 şi a ultimei misiuni de evaluare Schengen, în domeniul SIS/SIRENE, care se va desfăşura în perioada 06-10.12.2010.” Pe scurt, documentul confirmă spusele dlui Ponta, adică în acest moment România nu a îndeplinit încă toate condiţiile.

De la o vreme, este acreditată ideea că România întimpină o opoziţie politică în Europa în ceea ce priveşte spatiul Schengen. Zic cumva de socialiştii europeni cei care acreditează această idee? Nu, ci zic de dl Sarkozy, de dna Merkel, de guvernul olandez de dreapta. Toţi populari europeni ori prieteni europeni din zona dreptei politice. Afirmaţiile nu ar fi fără temei: dl Sarkozy pare a fi clocit chestia cu expulzarea romilor special pentru decizia Schengen şi face pe ocolite afirmaţii ironice la adresa României ca jandarm al frontierei UE. EADS-ul german a păpat banii româneşti pentru securizarea frontierelor – fiindcă un sistem la fel de bun ni-l puteam face şi singuri, dar trebuie să mănânce şi gura neamtului ceva – si acum Angelika pare indecisă. Despre olandezi ce să zic, ei se amestecă peste tot pe unde pot zice un nu. Si iată că, invinovăţind pe dl Ponta, guvernanţii doresc să îşi mascheze eventualul eşec în relaţiile cu partidele si personalităţile politice europene din propria parte politică.

Sigur că ar mai rămâne chestiunea de formă dacă dl Ponta a fost inspirat ori nu pur si simplu refuzând a se abţine pe subiect. Promit că mă mai gândesc la asta, dar în acest moment cred că – bine sau rău – dl Ponta a făcut ceea ce trebuia să facă. Pentru că – cred eu – în chestiunea Schengen Romania a ajuns ca o madamă de la mahala care pretinde o haină de blană fiindcă vecinele au aşa ceva, fără a-si pune problema dacă o merită şi ea sau nu. Comportamentul rezultant pare şi el unul de mahala, guvernanţii alterând fapte şi întelesuri.

Si până la urmă văd că guvernanţii evită tot ceea ce este firesc, adică să ne facem o tară frumoasă, îngrijită, cu drumuri bune şi autostrăzi, cu locuri de muncă,  cu o economie solidă şi bine rânduită, cu ordine în ţară, cu grijă la banii publici si fără jefuirea bugetului şi a banilor contribuabililor, cu guvernanţi capabili şi competenţi, cu democraţie adevărată şi respect faţă de cetăţeni. Toate acestea ne-ar face să nu mai fim refuzaţi la intrarea în diferite spaţii. Cunosc o ţară europeana care nu luptă pentru a accede în spaţiul Schengen: Marea Britanie. Dar, dacă ar dori în Schengen, credeţi că ar refuza-o cineva?

Anunțuri