300 sau întâlneşte-i pe cei 300? Doi într-o barcă, trei pe două biciclete, 300 într-o cameră.

Cred că dacă Jerome K. Jerome ar fi trăit astăzi, atunci nu s-ar fi putut abţine să  scrie cartea „300 într-o cameră”.

„- nu intenţionez să mă duc cu o revizuire foarte amplă, care să schimbe sistemul, ci să mă limitez strict la atingerea obiectivului pe care l-au avut românii: o singură cameră şi 300 de parlamentari;” – ar fi declarat gloriosul nostru preşedinte, conform site-ului tvr; nu m-am putut convinge deoarece video-ul tvr nu a pornit când am facut click pe „video”, merg pe convingerea ca dna Culcer nu a cutezat să schimbe vorbele prezidenţiale. Atletul antisistem nu mai doreşte schimbarea sistemului, sistemul fiind acum chiar el. Aduce puţin cu „să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic”, ştiţi dumneavoastră din ce piesă de teatru. Nu românii au avut ca obiectiv 300 de parlamentari într-o cameră, ci preşedintele a avut obiectivul, aprobat prin referendum, cu majoritate relativa în condiţiile unei prezenţe mizere la vot şi nicidecum cu majoritate absolută. Iar, oricum, a aproba nu înseamnă a însuşi; poate doar în accepţiunea gloriosului nostru preşedinte, dacă acesta are obiceiul de a-şi însuşi din ceea ce aprobă.

Să nu ne întrebăm de ce oamenii preşedintelui ajunşi europarlamentari, cu dl Preda şi TRU în frunte, cu dra EBA, nu au cerut micşorarea în aceeaşi măsură a numarul eurodeputaţilor: criză este şi în Europa, iar salariile europarlamentarilor sunt nesimţite din moment de ele, conform cu ceea ce stiu eu – dacă ştiu corect – sunt platite mai nou din bugetele  nationale, eurobugetul acoperind acum celelalte costuri decât salariile.

Stiu însă cum va arăta anul politic 2011: gloriosul presedinte va forţa schimbarea constituţiei profitând de acest punct în care are aprobarea prin referendum, după care modificările vor fi mai ample decât cele anunţate în citatul de mai sus – vezi şi un alt citat din aceeaşi emisiune ” – sunt anumite inadvertenţe pe care voi încerca să le limpezesc fără să intru în fondul articolelor, cum ar fi: modalitatea de funcţionare a instituţiilor, relaţia preşedinte – Parlament.” După care va zice, cred eu, că având România o nouă constituţie are şi el dreptul de a mai candida, conform constituţiei noi. Va fi probabil o gălăgie propagandistică legată de cetăţenii care sunt concediaţi şi cu lefuri micsorate la vreme de criză în timp ce parlamentarii consumă o groază de bani: propagandă axată în esenţă pe faptul că puterea îi va acuza pe ceilalţi pentru lucruri rele pe care ea, puterea, le-a facut şi nu ceilalţi.

Va încerca deturnarea sensului normal al următoarelor alegeri locale şî poate  şi al celor parlamentare. Va încerca noi referendumuri în zile de alegeri: cu siguranţă referendumul de aprobare a constituţiei în ziua de vot la locale ori parlamentare.

Un punct slab va fi găsirea de plasamente pentru parlamentarii pedelişti care vor fi concediaţi.

Este pregătită opoziţia să lupte şi să învingă? Vom vedea.

P.S. De fapt, Jerome K. Jerome a scris „Trei într-o barcă”, dar am preferat a incepe de la doi.

Reclame