Protejaţi-vă de radiaţii!

Vă voi scrie acum câteva lucruri pe care nici gloriosul Băsescu şi nici genialul Boc nu vi le vor spune: protejaţi-vă de radiaţii.

Imi este clar ca în Japonia are loc acum cel puţin un nou Cernobil. Sursa de radiaţii este indepartată de această dată, iar particulele devenite radioactive vor ajunge pe plaiurile mioritice suficient de dispersate pentru a nu fi un pericol imediat. Da, aşa este, doar că efectul radiaţiilor nucleare este cumulativ în timp, o doză mică azi, alta tot mică peste o lună şi, intr-un an-doi, na beleaua. In adaos, fiecare organism omenesc are o sensibilitate proprie la radiaţii. Este bine să ne ferim pe cît putem, fără a dramatiza ori a deveni isterici. La ce ne putem aştepta? Ca şi în cazul Cernobil, la iod, stronţiu, cesiu. Iar dacă va fi o explozie nucleară acolo, la mai multe. Nu staţi fără griji, cu ideea că distanţa e mare: cei mai bătrâni, de peste 70 de ani, îşi amintesc că în anii ’50 în Bucureşti a nins cu zăpadă galbenă, ca efect al experienţelor nucleare de suprafaţă permise în acei ani.

Primul vector al radiaţiilor din Japonia ar putea fi ploile. Probabil că nu ploile de acum, dar ploile de la inceput de aprilie încolo ar putea fi contaminate, mai mult ori mai puţin. Sugestia mea: utilizaţi haine de ploaie impermeabile, nu utilizaţi haine de ploaie în care apa să se imbibe. Pe cât posibil, nu lăsaţi zone ale corpului descoperite la ploaie. Dacă v-a pătruns ploaia, ajunşi acasă faceţi imediat un duş si spălaţi (separat) hainele pe care le-ati purtat în ploaie. Pe cât posibil, nu lăsaţi animalele de companie sau de pe lângă casă expuse la ploi.

Al doilea posibil vector este praful. Spălaţi-vă des, nu lăsaţi praful să stea pe dumneavoastră. Nu toleraţi praf în casă ori pe casă, nu tolerati praf în apropierea casei. Atenţie cum îl curăţaţi, să nu îl inhalaţi. In mediul urban, cereţi autorităţilor locale să spele străzile în fiecare dimineaţă, şi chiar, dacă este posibil, de două ori pe zi, mai ales vara, ori când praful tinde să se acumuleze şi să se ridice spre căile respiratorii. Nu vă uitaţi la micul spor de cost, vă este sănătatea în joc. Fiţi curaţi şi utilizăţi în special apa curgătoare în detrimentul celei din acumulări. Spălaţi-vă des cu apă curgătoare, mai ales atunci când este cald şi, umblând mai dezbracaţi, aveti zone ale corpului expuse.

Al treilea vector, alimentele. Posibila contaminare a legumelor şi fructelor, ori cărnii, cu radiaţii acumulate în sol se manifestă începând din anul următor iar relativ la asta putem a ne ruga la Dumnezeu, dar până la rugi putem totuşi face ceva. Profitaţi de faptul că ne aflăm într-o zonă în care riscul de contaminare nu este totuşi major, deşi suntem  şi noi expuşi, şi consumaţi cât mai puţine alimente din import – nu ştim de unde provin de fapt şi cât de contaminate ar putea fi. Cereti autorităţilor nationale introducerea controlului radioactiv la alimente, dar chiar şi aşa nu uitaţi de marea putere a ciubucului de la importatori. Pe cât posibil, cultivaţi legume pentru consumul propriu, cât de puţine, dar să fie ale dumneavoastră, micşoraţi astfel ponderea alimentelor cu origine necunoscută.

Dumnezeu să ne ajute şi să ne ocrotească.

Anunțuri