Susţinerea lui Sarkoleon I şi un sondaj IRES.

Optiunea gloriosului preşedinte de a poziţiona Romania lângă Germania în chestiunea libiana a şi fost acoperită astazi de un sondaj IRES, care arată că românii cred că Romania nu este pregătită pentru o interventie militară in Libia, că Germania a avut o atitudine corectă abţinându-se de la vot în Consiliul de securitate.

Este cazul să nuanţez: la momentul poznasului summit, lui Sarkoleon I, aflat in fata alegerilor cantonale şi in pierdere de popularitate în Franţa, îi ardea buza după o sustinere europeană a ideii de a se pune în capul trebii în chestiunea libiană. In acelaşi timp, minunata Angelika, si ea cu dorinţe aprinse de a spori in procentaje, ar fi dorit ca germanii să afle că ea nu şi nu. In plus, poate că Sarkoleon I a avut şi un interes în a relansa comercial avionul Rafale care pare un avion bun dar urmarit de ghinion comercial. României nu i-ar fi cerut nimeni să participe militar în Libia – şi mai ales la o operatiune aeriană. Franţa ar fi dorit doar o sustinere, din gură, a României, aşa cred. Nu a avut-o ceea ce mă face să cred ca gloriosul preşedinte va mai auzi de dl Sarkozy. Urmarea este că IRES a cerut opinia românilor despre ceva ce oricum nu ar fi fost. Pozitia Germaniei în Consiliul de Securitate confirmă ceea ce am scris mai sus: Germania s-a pronunţat opus dlui Sarkozy la summit, dar s-a abţinut in Consiliul de Securitate, tot asa cum au făcut si celelalte patru ţări, ceea ce înseamnă că Germania a acordat credit (limitat) Franţei, opoziţia de la summit fiind pentru propriul electorat. Fară îndoială că întrebarea pusă romanilor ar fi trebuit să se refere la atitudinea Germaniei de la summit, unde s-a opus Franţei, iar gloriosul preşedinte s-a raliat, fară folos practic, cred eu, Germaniei, în loc să se refere la atitudinea Germaniei din Consiliul de Securitate, acolo unde a permis, prin abtinere, Franţei să ia iniţiativa militară.

Urmarea este că, dincolo de a-l sprijini pe gloriosul preşedinte, sondajul nu mi se pare prea folositor. Tot asa cum nici atitudinea Romaniei nu mi se pare prea folositoare pentru relatiile noastre europene: Sarkoleon I avea nevoie de o susţinere pe care nu a primit-o din partea gloriosului preşedinte, iar Angelika a primit o susţinere de care nu avea nevoie, dovadă votul german ulterior din Consiliul de Securitate.

 

Anunțuri