Fara presedinte.

O torida zi de vara, in care presedintele suspendat a plecat, a zis el presei, in week-end, iar presedintele interimar inca nu a ajuns la Cotoroceni, in lipsa unui act de la curtea constitutionala. Birocratia ne maninca vietile. Sunt astazi – si miine, probabil – un cetatean lasat de capul lui, fara presedinte si, mai ales, fara presedintele – jucator. Si ma simt foarte bine asa.

Sigur ca, odata cu suspendarea materializata ieri, funiile dnilor Antonescu si Ponta s-au mai apropiat de pari. Adica este cam vremea sa inceapa o guvernare pozitiva, odata ce piedica in calea realizarilor lor a disparut. Nu cu totul, dl Basescu doreste o revansa pe 29 iulie, o zi, daca este sa dau crezare bibliografiei, in care s-au intimplat destule evenimente politice semnificative¹:  a abdicat Carol al X-lea al Frantei ( aoleu, don’ Basescu!), a fost inregistrat primul accident rutier, a fost cintat, pentru prima oara cantecul pasoptist „Desteapta-te romane” (iata o redesteptare a romanilor pe care dl Basescu nu cred ca si-ar dori-o si tocmai de 29 iulie), Adolf Hitler a devenit lider al NSDAP (hopa!), regele Umberto I a fost asasinat de catre anarhistul Gaetano Bresci (puschea!),…De aceea, daca dnii Antonescu si Ponta ar avea o realizare pozitiva in aceste 3 saptamini pina la referendum, atunci ma gindesc ca un numar mai mare de cetateni ar considera ca nu e chiar asa de greu sa mearga pina la sectia de votare spre a-l inlocui pe presedintele suspendat si nici nu le-ar tremura miinile pe stampilele de vot.

Urmeaza, deci, trei saptamini de campanie electorala. In care presedintele suspendat il va lua la tinta in special, cred eu, pe dl Ponta, care are armura fisurata in chestiunea acuzatiei de plagiat, inca neclarificata formal. In acelasi interval de timp, acolitii prezidentiali se vor zbate cu disperarea inecatului². De fapt, daca te uiti la ei, parca si acum ar fi niste miini care dau tare din picioare. La repezeala, dihotomia oameni de succes(uri)/neputinciosi, practicata in presa si pe blogurile guvernantilor de sub guvernele Boc (in care oamenii de succes erau ei, guvernantii, iar neputinciosii ceilalti – sa remarcam faptul ca, in general, dincolo de neputinciosi, adica lipsiti de puterea de a avea succes (ghici din ce cauza?), in acele vremi neputinciosii mai erau facuti frustrati, adica lipsiti de drepturi legale, ceea ce ii autodezvaluia intr-un fel de guvernanti, adica trasatura principala a guvernarii lor era lipsirea de drepturi legale a majoritatii „neputincioase”), deci, la repezeala, aceasta dihotomie a fost transformata in una si ma jignitoare pentru romani si anume fostii guvernanti, partizanii prezidentiali, se considera cetatenii muncitori, oameni seriosi cu firme, iar ceilalti, liberali (!), pesedisti ori simpli cetateni ar fi pomanagiii, plagiatorii si hotii³. De observat, din nou, pentru a nu stiu cita oara, instigarea unor romani impotriva altora.

Una dintre chestiunile interesante este aceea a surselor de finantare ale campaniei presedintelui suspendat, precum si a utilizarii fondurilor. Recent, dl Nastase a fost incarcerat fiindu-i reprosat penal – mai ales intr-un dosar strimb, neconform cu adevarul – atit asa zisa maniera de procurare a unor fonduri electorale cit si utilizarea unor fonduri electorale. Nu a contat nici faptul ca un candidat nu opereaza direct asupra fondurilor de campanie. In urmare, ma astept ca procurarea si utilizarea fondurilor de campanie de catre dl Basescu sa fie foarte atent supravegheate si pedepsite aspru – si la fel de nedrept – de catre justitie, indiferent daca acesta va semna sau nu vreun decont de cheltuieli ori ordin de plata. Dl Basescu, in calitate de presedinte suspendat, nu poate acoperi costuri ale campaniei din fondurile presedintiei; nu cred ca le poate acoperi nici din fondurile PDL, deoarece are inca statut prezidential si nu are statut de candidat. Opinia mea, in urmare, este aceea ca dl Basescu nu poate recurge decit la fonduri provenind din donatii private. Si poate ca ar fi de examinat si provenienta fondurilor in campania de dupa suspendarea trecuta. Si, apropo de fonduri de campanie, am auzit prin oras despre un truc¹¹ utilizat de pedelisti pentru albirea fondurilor electorale provenind din donatii mai mari decit cele legale sau / si fara acte initiale: banii, portionati la nivel de 5000 lei, sunt trecuti ca donatii ale unor membri mai saraci ai partidului, astfel incit pot sa apara ca donatori a 5000 lei si persoane care cu greu isi pot cumpara o piine. Este bine ca doamna Macovei, care se prezinta ca o legalista infocata – dar care si-a si recunoscut 160 de greseli in numai patru legi, pe cind era ministru, adica e o profesionista mama-mama – sa fie astfel avertizata, ca sa nu zica in viitor ca nu stia ce s-a petrecut in partidul in care este leader.

Dar insa totusi, cum numai ieri nu a fost azi si cum numai azi nu e miine, sa ma bucur de ziua de duminica, fiindca de luni voi avea din nou presedinte.

–––––––––––––––––-

Bibliografie:

1 – http://calendar.eclub.ro/luna_7/zi_29.htm

2. – http://www.ziare.com – „16:32 – Elena Udrea: Ponta si Antonescu vor fi istorie dupa referendum”

3. http://www.ziare.com – rubrica „Invitatii ziare.com” de astazi, 07 iulie a.c.

11. Autobuzul 131 – vorbe ale calatorilor.

Reclame

4 gânduri despre „Fara presedinte.

  1. Şi tot pentru 29 iulie 2012 va mai fi înscris un eveniment:

    2012: Traian Băsescu a fost demis din funcția de președinte al României în urma referendumului pentru demitere, la care au votat pentru 6x % din participanţii la vot.

  2. Dacă pe 30 iulie observaţia mea va fi înscrisă în istoricul zilei de 29 iulie cred că chiar ar merita să mă luaţi coautor!

    • Pe 30 iulie va trebui sa va intelegeti cu cei de la calendar.eclub, aici va fi desuet sa va iau, pe 30 iulie, coautor la un articol din 7 iulie. Dar o voi face.

Comentariile sunt închise.