In zadar.

Cei care avanseaza ipoteza unei curti constitutionale validind rezultatul referendumului se inseala, cred. Curtea constitutionala, alcatuita in majoritate din persoane numite de dl Basescu si PDL, nu cred ca va valida un referendum cu un rezultat minoritar. Cu atit mai mult cu cit rezultatul nu este, cu tot cu voturile anulate, undeva pe la 49,90%. Iar peste citeva luni de zile, atunci cind rezultatele recensamintului de anul trecut vor arata ca referendumul a fost perfect valid, toata lumea va da din umeri. Eventual, vreun cetatean va da in judecata institutul de statistica pentru nepermisa intirziere a prelucrarii datelor si ii va cere daune morale.

In aparenta, dl Basescu s-a ales cu o problema de legitimitate: majoritatea, care nu s-a prezentat la urne, nu s-a pronuntat, de fapt, pentru el. Cei care s-au pronuntat pentru dl Basescu sunt cei 13% care au votat Nu. Dl Basescu are, deci, un rezultat electoral compus din aproape 8 milioane de voturi impotriva, mai putin de 1 milion de voturi pentru si peste noua milioane naparticipare la vot- imi este greu sa le spun abtineri. Cred ca, in baza acestui rezultat, ar putea fi persoane care sa ii ceara demisia. In zadar, cred eu, deoarece opinia publica este schimbatoare. Iar pe un interval de timp mai lung, multi dintre cei care in 1990 l-au votat in entuziasm pe dl Iliescu il injura din gros, din 2009 incoace. Deasemeni, interventia premierului ungar Orban in favoarea sa mareste dimensiunea problemei de legitimitate a dlui Basescu. Tot in zadar.

Cred ca USL trebuie sa ia acum lucrurile de la inceput, cu calm si cu grija. Am vazut cu totii ca simpla credinta ca majoritatea cetatenilor romani il detesta pe dl Basescu, ca presedinte, nu este suficient, odata ce aceasta credinta a usele nu poate fi demonstrata electoral. Desi exista pareri cum ca dorintele foarte intense pot crea realitati, e bine ca dl Sova sa invete sa nu mai prezinte drept realitati dorintele sale. Cred ca useleul a acordat inca prea putina grija managementului guvernamental, iar din aceasta directie il pindeste un pericol prezidential.

Anunțuri