Si caii se maninca, nu-i asa?

Nu s-a intimplat sa maninc lasagna de prea multe ori in viata, este o mincare care, mi-au zis gospodinele din familie, are detalii delicate de preparare (sos Bechamel,…). Nici nu este o mincare foarte ieftina. Am mincat, cindva, o portie de lasagna la un restaurant italienesc din Londra (situat undeva, intre Soho si Regent Street) si tin minte si acum ca, pentru asta si pentru o felie de brinza de capra (excelenta!) cu un avocado (nu avea nici un gust) am platit 22 de lire sterline (brinza cu avocado era, mi se pare cam 5-5,50 sterline). Chiar si preparata in casa, o portie buna de lasagna costa ceva. De aceea am facut ochii mari atunci cind, pe site-ul Antenei 3, am vazut poza ofertei Findus, din Marea Britanie.

findusO lira si 29 pentru o portie zdravana de lasagna (pachetul pare a avea cel putin un sfert de kil, poate o livra) e ceva. Un ceva care ma face sa banuiesc ca ofertantii au stiut precis ce fel de carne tocata au pus acolo. Mai precis, pentru o oferta speciala, cred ca au pus o carne speciala. Degetul aratat asa, de indata, spre Romania mi se pare si el suspect. Pentru ca, iata, a aparut pina si in media noastra faptul ca Findus UK a primit-o de la Findus Franta (Findus fiind o suedeza, desi opinia mea este ca Fin… vine de la Finlanda), care a cumparat-o de la o alta firma franceza, Comingel, care a cumparat-o de la firma franceza Spenghero, care a cumparat-o de la  un furnizor cipriot, care a cumparat-o de la un furnizor olandez, care ar fi cumparat-o din Romania. Adica britanicii chiar au primit un produs trecut prin sapte miini ( poate si devenind un produs de mina a 7-a), sir de operatiuni ( care la noi in tara are o denumire specifica) in care toate firmele din lant au un numar de procente de profit. Mi se pare destul de clar faptul ca, pentru a iesi pe piata intr-un produs final de 6-7 lei, dupa trecerea doar a carnii prin mai multe firme care, practic, ii dubleaza pretul, daca nu si mai mult, carnea pusa in acea oferta speciala trebuie cumparata foarte ieftin, ceea ce poate ca nu a mai fost posibil in cazul carnii de vaca. In opinia mea, una dintre firmele intermediare trebuie sa fi facut substitutia, plasind, probabil carnea de vaca in alte produse, mai scumpe, iar ceilalti trebuie sa fi inchis ochii. Maniera in care a fost acuzata Romania, chiar din primele clipe ale scandalului, ma duce cu gindul si ca am putea avea de-a face cu un lucru cunoscut ceva mai de mult (Findus zice ca ar avea probleme cu carnea de cel putin 6 luni), dar aruncat de-abia acum pe piata mediatica, cu o tinta precisa: Romania. Care Romanie pare ca s-a trezit mai greu, dar s-a trezit si sa speram ca nu s-a trezit prea tirziu. Altfel, media, listind firmele procesatoare de carne din judetele indicate ca posibile furnizoare pentru produs, au concluzionat ca una din ele apartine unui secretar de stat. Adica, cine are va mai avea.

Reclame

7 gânduri despre „Si caii se maninca, nu-i asa?

  1. Evident că discuţia e absolut inutilă. C-o fi avut carne de cal, nu e o acuzaţie, e o prostie maximă. De unde provine eroarea? Mai mult decât clar că de la franţuzi! Că să vezi, că să nu crezi, la urma urmelor nu e cazu’ de sănătate, deci bla, bla, bla! Au halit-o? Să le fie de colo până dincolo! Nu, nu e vorba de carne de om, deci s-o lase mai moale, noi om fi mâncat şi câine, la o adică, şi nu-s io de vină, românu’ generic, că ei au fost haplea şi şi-au luat-o de la nişte escroci! :mrgreen:

      • Da, poate m-am exprimat greşit. Scandalul odată pornit continuă până se găseşte cineva să pună lucrurile la punct. A arunca acuzaţii fără susţinere este totuşi un obicei ce capătă tot mai multă răspândire. Ideea era că cei ce acuză trebuie să dovedească faptul că firma românească a exportat carne de cal sub numele de carne de vită. Numai aşa ar putea scăpa de bănuiala de escrocherie. Şi nici aşa, că între cunoscători nu se poate să scapi aşa uşor. În pachetul cu lasagna, unde carnea vine tocată, e mai dificil de identificat calitatea. Dar ei au importat-o probabil sub formă de carcase şi de aici…. e clară reavoinţa.

  2. Tot scandalul acesta mediatic internațional mi-a adus aminte de episodul gripei aviare. Lucram în acea perioadă în sectorul zootehnic și, credeți-mă, eram cât se poate de bine pusă la punct cu toată legislația din domeniu, mai ales că la noi în țară, ca să fim „adoptați” de UE legile erau mult mai dure iar inspectorii mai catolici decât papa. Desigur că m-a durut în acea perioadă toată campania care a paralizat din genunchi sectorul avicol românesc, provocând pagube imense tuturor avicultorilor români, nu doar celor din Brașov( le-au omorât prin gazare câteva zeci de mii de capete), însă în acea perioadă nu era nimeni care să ridice fruntea și să spună că suntem nevinovați. Nu știu dacă știți, dar în acea vreme o lună de zile ( mai precis din 13 mai până pe 15 iunie-2006) tot sectorul avicol din România a fost paralizat. Pe urmă, vreo doi ani mai târziu a urmat episodul de pestă porcină. Alte mii de capete omorâte și arse, alți întreprinzători aduși la sapă de lemn. Mi-a plăcut însă cum au mușamalizat italienii faptul că vreo două ferme de curcani au fost infestate cu adevărat de gripa aviară, câteva luni mai târziu, și cum carnea lor a fost comercializată fără ca nimeni să nu sufle. Desigur că nu pot proba cele spuse vis a vis de fermele din Italia, însă….
    Azi însă am avut pe moment impresia că cineva are gură să strige și pentru noi, nu doar împotrivă.

    • Gripa aviara, un subiect sensibil din punct de vedere al opiniilor. Atunci au fost cauze interne. Fara sa fiu in sectorul zootehnic, am scris atunci citeva comentarii si, printre alte pareri, am emis-o si pe aceea ca pasarile care au adus gripa aviara au zburat exact peste fermele unor posibili competitori ai unora. Iar eradicarea ei presupunea nu doar uciderea pasarilor suspectate ci si stropitul cu apa, ceai de musetel si alte substante chimico-medicinale foarte scumpe si greu de gasit in alta parte decit la firmele unor prieteni politici. Aici cred ca a fost vorba de altceva si cred ca si onorabilul Carcotasu este de acord cu mine ca dna M, adica sefa lui 007, a luat na,na,na, bataita la talpi de la primul ministru. Adica izbucnirea scandalului pare a se fi legat de campania britanica anti romani, succedata de campania romaneasca de presa, care a facut ceva amuzament international si cred ca britanicii ( care stiau de mai multa vreme, o gura sparta, am citit in media, a zis ca banuiau de vreo 6 luni ca maninca o carne mai scumpa si mai curata decit aceea de vaca, in lasagna) au zis ca ne dau lovitura, de aici si ideea ca au zis repede ca „romanii, ma!”, desi carnea ajungea la ei prin vreo 6-7 firme din diverse tari. Ca pina la urma sa iasa rau francezii. Sigur ca ar putea fi si ceva pur economic, de scoatere de pe piata, daca va aduceti aminte afacerea de acum citiva ani cu legumele spaniole „gasite infestate” in Germania; pina la urma dna Merkel si-a gasit gunoiul sub presul ei, insa Spania a avut pierderi economice mari si posibil sa fi si pierdut ceva procente pe piata europeana a legumelor. Ori poate amindoua, combinate.

Comentariile sunt închise.