Bibliotecarul

Am aflat, de abia astazi, ca a murit Bibliotecarul. A durat aproape doua saptamini ca sa aflu, de la Carcotasul, o veste propagata din blog in blog. O dovada ca nici spatiul virtual nu este spatiul perfect: incremenirea, suspendarea inseamna uneori moarte si nu linistea bitilor. Bibliotecarul a fost un comentator riguros, foarte riguros. Bine documentat, aloca timp suficient scrierilor sale, rareori scria ceva in pripa. Rigoarea sa il si facea, pina la urma, destul de incomod pe blogurile pe care comenta. In memoria sa, reiau un fragment din unul din ultimele articole de pe blogul sau:

Propaganda inteligentă este aceia care nu este sesizată ca propagandă. Celebrul roman 1984 construieşte un sistem al propagandei care îndobitoceşte. Probabil că acea propagandă era un răspuns la sistemul propagandistic al celui de al doilea război mondial…
Propaganda despre care toată lumea ştie că reprezintă numai şi numai o înşiruire de baliverne nu mai are absolut nici un fel de putere… dimpotrivă, are un efect pervers invers pentru că toată lume este iritată şi obosită de această acţiune permanentă.
Propaganda despre care toată lumea ştie că este propagandă este deci atributul unui stat totalitar sau a unui popor de imaturi politic.

Dumnezeu sa il odihneasca pe Bibliotecarul!

4 gânduri despre „Bibliotecarul

  1. In alte spatii exista sperante ca vestea aceasta nu-i intemeiata. Exista confuzie. Se presupune ca este vorba de o farsa sau se spera ca altcineva sa fi murit. In cazul in care exista o moarte ll mijloc Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihnneasca pe cel plecat fie ca este vorba despre posesorul „Bibliotecarului” fie de un altul. Daca nu, nu inca.

    Cu cel intitulat „Bibliotecarul” am avut extrem de putine atingeri de la personaj la personaj. Este insa un personaj faimos cel putin in zona Universului Virtual in care aveam vedere. Cred ca aveti dreptate, rigoarea este unul dintre atributele care-l definesc dar si capacitatea de a se detasa de unele emotii primare atunci cand decide sa comenteze sau sa intre in dialog cu cineva sau ceva. Imi pare rau ca nu pot spune mai multe.

    P.S. Referirea sa la propaganda inteligenta este cat se poate de pertinenta. Din pacate insa nu-i o piedica in existenta propagandei in general si nici in calea existentei eficientei extreme a celuilalt gen de propaganda: propaganda neinteligenta, prostesca, librata abundent. Are atat de multe tinte incat statistic vorbind produce rezultate mai bune si mai durabile decat propaganda inteligenta (aceasta ramnanad un… un lux? un moft?)…

  2. Mulţumesc pentru apreciere, dlnimeni, n-am nicio îndoială că vestea este adevărată. Ea n-a fost lansată acum o săptămână ci doar alaltăieri, 21 februarie. Blogurile pe care a apărut aparţin celor din cercul bloggerilor amici ai Bibliotecarului. E imposibil ca, în cele două zile care au trecut, dacă ar fi fost o farsă, Bibliotecaru însuşi să nu fi reacţionat. Deşi ar fi îmbucurător să nu fie adevărată ştirea, parcă totuşi ar fi prea sinistră o asemenea farsa. Mărturisesc că nu pot fi pervers, sadic, sau cum m-aş mai putea defini, dac-aş accepta o asemenea posibilitate.

    • Si eu as dori sa nu fie adevarat. Am senzatia ca, daca in viata reala, partir c’est mourir un peu, in cea virtuala mourir c’est partir un peu. Pun si eu un filmulet cu Gheorghe Florescu cel de 69 de ani, cu detaliul ca pe firma din filmulet se afla numarul de telefon 0720 470805. Cine este curios poate apela numarul respectiv. Oricum, daca aflati ceva semnificativ, atunci va rog sa nu ma lasati in necunostinta.

Comentariile sunt închise.