Margaret Thatcher

Trei mari momente dau, dupa parerea mea, dimensiunea ca politician si premier a celei care a fost Margaret Thatcher: politica sa monetarista, Falkland, finalul razboiului rece. Cu, dupa premieratele ei, intarirea prizei conservatorilor la electoratul britanic si americanizarea economiei britanice – mai putin placuta insularilor. Doamna de fier in politica, suflet de mama in familie, a intrat, pentru fiul ei, intr-un scandal legat de armament care i-a umbrit, temporar, finalul de cariera. Si, sa nu uit sa scriu ceea ce politicienii – sablonarzi – au omis, Margaret Thatcher a fost o femeie frumoasa, distinsa.

Dar nu doar pentru viziunea sa politica o apreciez ci si pentru ca, in premieratele ei, eram tinar, eram optimist, simteam ca am viata in fata mea, aveam perspective de a ma realiza. Disparitia ei ma face sa vad ca a mai disparut cineva, important, dintre generatia mea si moarte. Regretind-o pe Margaret Thatcher, ma regret, de fapt, pe mine.

Reclame

2 gânduri despre „Margaret Thatcher

  1. Da, a fost un nume foarte des pomenit la vremea aceea. Ironia constă în aceea că noi am perceput-o altfel, acum ne trezeşte nostalgii legate de tinereţe, dar la ea acasă a fost la fel de urâtă cum ne e acum nouă Băsescu! Dovadă, „petrecerile” organizate la Leeds, Bristol, Brixton, Liverpool si Glasgow, cu ocazia… decesului doamnei. Explicabil. A fost, în acele vremuri, campioana austerităţii. L-a cam dus în pragul disperării pe bietu’ Tommy. Săracu’! Veţi spune că a câştigat alegerile şi a doua oară. Da, pe fondul entuziasmului pentru victoria împotriva Argentinei, dar nu pentru performanţa economică. Şi mai nedrept decât Băse, că doar Argentina n-avea cum să câştige, pe mare, împotriva Marii Britanii, victoria aş fi obţinut-o şi eu!

    • Si este posibil sa aiba si dreptate, Carcotasule. Politica ei zisa monetarista – si care nici nu a mai fost aplicata dupa aceea, de inteles de ce – a fost dureroasa pentru multa lume. Nici efectele nu au fost asa de stralucite cum sunt prezentate: americanizarea economiei engleze, prin cumpararea unor companii semnificative de catre americani, nu odata in strategia buy and kill, este doar una dintre ele; ceva din modul de viata britanic s-a dus odata cu guvernarile Thatcher (trei la numar: 1979, 1983,1987).
      Din cite cunosc, conservatorii britanici au facut si ca rolul politic al liberalilor britanici sa se diminueze, conservatorii, in acea perioada, preluind in doctrina lor elemente liberale. Astazi, daca stau sa ma gindesc, imi pare destul de ciudat faptul ca, pe fondul descoperirii petrolului din Marea Nordului, laburistii britanici au reusit sa aiba o guvernare framintata in perioada 1974 – 1979, insa, daca ma gindesc ca, dupa moartea lui Harlod Wilson, s-a zis ca el ar fi fost sub influenta ruseasca, atunci parca imi pot explica mai bine framintarile politice care au avut loc in acei ani la britanici si aparitia in prim-plan a lui Thatcher.

Comentariile sunt închise.