Un articol al dlui Valcu

Pe situl DC News, dl Val Valcu publica un  scurt articol in care ne zice ca ar fi justificata condamnarea dlui Fenechiu datorita declaratiilor pe care acesta le-ar fi facut dupa condamnare. Nu pot fi de acord cu o astfel de concluzie nici macar intelegind-o ca artificiu editorialist. Declaratia dlui Fenechiu arata, in opinia mea, ca acesta nu isi merita locul ocupat in partidul sau. Aceasta declaratie ar face de ris pina si pe un fruntas al unei organizatii satesti sau de cartier. Condamnarea dlui Fenechiu este justificata de faptele sale, iar, in mod normal, acestea nu se pot rezuma la vinzarea de marfa proasta. Declaratia dlui Fenechiu pare sa fie aceea a unui om care considera partidul din care face parte doar ca pe un vector purtator al persoanei sale si intereselor sale. Sigur ca, tehnic vorbind, sentinta primita de dl Fenechiu nu este definitiva si ca, deci, dl Fenechiu are dreptul de a-si pastra, inca, toate functiile detinute. Insa orice membru responsabil al unui partid politic serios trebuie sa isi protejeze liderii si partidul, liderii aliantei din care face parte, daca este cazul. Mai ales daca acel membru este fruntas politic national. Sigur ca ajungerea dlui Fenechiu in postura de inculpat este si efectul luptei politice, din moment ce, din atitia furnizori care au vindut produse dubioase organizatiilor statului, degetul justitiar s-a indreptat fix spre el. Tot asa cum nu poate fi o intimplare nici ca, recent, a fost acuzat de luare de mita un primar care il acuzase de santaj pe dl Diaconescu, sef ne-lider al unui partid pro-prezidential. Sigur ca nici la stat nu lucreaza niste ingerasi: un cunoscut de-al meu, a carui firma vinduse 10 bucati dintr-un produs , totalizind vreo 200 de dolari, unei organizatii de stat, s-a trezit, dupa citeva luni, ca i se cere acordarea garantiei pentru …14 produse din acel tip. Dl Fenechiu ar fi trebuit sa nu isi fi dorit un loc in executiv, iar daca ar fi dorit neaparat o recompensa pentru meritele sale politice si electorale in partid ar fi trebuit sa discute asta cu dl Antonescu. Fortind nota si presindu-si presedintele partidului pentru un loc in executiv, el il obliga acum pe dl Antonescu sa aiba pozitionari politice nefiresti si perdante, il obliga cu efect politic sa isi declare o sustinere fara efect; il obliga si pe celalalt lider al aliantei sa isi declare si el sustinerea si sa se pozitioneze, astfel si el nenatural. Datorita comportamentului dlui Fenechiu, dl Basescu iese bine din acest moment judiciar-politic. In fapt, dl Antonescu mai poate face un sigur lucru pentru dl Fenechiu: sa il gratieze atunci cind va fi presedinte. Iar comportamentul sau  – ca si al dlui Ponta – trebuie sa tina cont de aceasta realitate.

Anunțuri

8 gânduri despre „Un articol al dlui Valcu

 1. Pina la coada, mie cel mai interesant, in privinta lui Fenechiu, mi se pare atitudinea aparent belicoasa a acestuia. El a avut (cel putin) doua declaratii publice pe care eu le-am perceput ca niste avertismente, daca nu amenintari.
  Una, mai veche, in care spunea ca, in cazul in care va fi condamnat, prietenii si neprietenii vor afla, ei, mai multe! (citat aproximativ)
  A doua, recenta, in care spunea ca el, pina acum, a luat in gluma toata povestea, dar de-acum (de cind a constatat ca-i groasa) se va incorda! (citat si mai aproximativ)
  Daca eu am prins exact sensul spuselor liderului liberal, inseamna ca „the show must go on”!
  Ca va fi vorba de simple artificii, petarde, cartuse de manevra sau grenade defensive de razboi, ramine de vazut!

  • Pai, Augustin (multumesc pentru vizita!) iata ca a fost condamnat si ce am aflat? Nimic. Ceea ce inseamna ca noi nu-i suntem nici prieteni nici neprieteni, doar acele doua categorii urmind sa afle cite ceva! Asa, ca, daca stie ceva, atunci ieri era timpul sa fi zis acel ceva si nu acea nefericita declaratie. Nu de alta, dar pierderea recursului inseamna intemnitarea in citeva ore si din temnita greu se mai aude cite ceva!
   Asa incit cred ca este vorba de o petarda.
   Ceea ce eu as dori sa stiu este care este motivul pentru care dl Antonescu nu se gindeste la alternative la comportamentul sau din prezent. Deoarece dl Fenechiu nu este inchis inca – ci doar ascultat, cred – iar dl Antonescu ii poate da in particular asigurari de sustinere. Nu, cred ca dl Fenechiu e pierdut si ca dnii Antonescu si Ponta vor pierde puncte de popularitate (electorale) daca nu gasesc solutii comportamentale.

 2. Indubitabil, USL-ul si liderii sai pierd puncte, chiar daca nu 100% meritat.
  Pe de alta parte, Fenechiu mai are timp sa vorbeasca. Eventual chiar de pe tambal. Sa ne amintim vizibilitatea lui Nastase (pastrind, evident proportiile!!) pe timpul detentiei.

 3. Păi nu sună prea bine chestia asta cu: Ştie ceva (despre cineva) şi a tăcut pân-acum, c-a fost lăsat în pace, dar acum că l-au făcut, îi dă şi el în gât!! Ce lume-i asta?

  • Carcotasu, cred ca nu stie nimic, nu va faceti griji, nu da in git pe nimeni – si nici nu are sens, stiti foarte bine ca se dau ani de inchisoare la unii si nup-uri la ceilalti – dar este unul dintre comportamentele tipice persoanelor in situatia sa. In primul rind, o conservare a pozitiei si puterii sale: pina la recurs, mai prinde citeva luni de ministeriat si cine stie ce se mai intimpla.

   • Esti in eroare !
    Cum dracu` sa mai prinda citeva luni de ministeriat cind a fost deja revocat ?
    M-ai dezamagit …

Comentariile sunt închise.