Atentie viespilor, se coace Sieger!

Am scris, acum citiva ani, despre cum am cumparat, conform modestelor mele finante, 11 butasi de vita de vie de la Zoe din Alsacia, din soiuri, cu doua exceptii, cu intretinere redusa. Intre timp, Palatina ( nu se recomanda pentru vin) si Perla de Zala, au aparut la vinzare si in tara. Trei dintre acesti butasi au murit de atunci, cel mai probabil i-au ros soarecii la radacini. Cailalti opt butasi au scapat si au crescut. Dintre ei, astazi, de Sf. Maria, strugurii Sieger erau aproape copti. Sieger este un soi cu intretinere normala si, il veti vedea in poza nitel manat, a dat mana naibii exact acum cind nu pot stropi vita. Dimensiunea si dulceata boabelor este garantata de viespile roind pe linga ciorchini, dintre care una mare si mai cocheta s-a lasat fotografiata topless. Sieger este un soi german, provenind din Gewurtztraminer si Perla de Csaba.

Sieger

Sieger

Sieger ar fi, deci, un soi pentru un vin rose grozav, dar nu am destui struguri ca sa fac vin asa ca, pina multiplic butasii, va mai dura si voi consuma strugurii ca atare. Mai pun fotografii cu Muscatul Bleu, din care, imi scria Zoe, iese un vin cu parfum de violete, care a inceput si el a se coace si cu strugurii de Muscat de Birstall. In ciuda acestor frumoase premiere pentru mine, anul este unul sarac in fructe. A inceput ca un an bun pentru prune si nu prea grozav pentru mere: pe parcurs, multe prune si mere au cazut, desi nu s-ar putea spune ca a fost un an secetos. Se pare, zice lumea, ca a fost excesiv de cald in perioada de inflorire. Fiind mere mai putine, sunt mari, o dovedeste fotografia unui mar Generos. Am auzit ca in vestul tarii si in nord-vest recolta de fructe va fi insa bogata. Anul se anunta splendid pentru gutui: va fi toamna peltelelor. Apropo de soiuri, intre ceea ce eticheteaza vinzatorii nostri de puieti si ceea ce constati ca sunt, in realitate, pomii ca soiuri este o mare diferenta intr-un procent ingrijorator de cazuri. Un prun etchetat ca Tuleu Gras s-a dovedit a fi un banal corcodus, un puiet de mar etichetat Starkrimson a crescut si face niste mere tare dragute, dar care numai Starkrimson nu sunt, altul care ar fi trebuit sa fie Parmen auriu nici nu stiu ce soi este, noroc ca face niste mere destul de gustoase, si tot asa. Imagini cu strugurii Phoenix nu public, sunt secrete.

Muscat Bleu, la inceput de coacere

Muscat Bleu, la inceput de coacere

Muscat de Birstall, tot asa

Muscat de Birstall, tot asa

Mar Generos, necopt

Mar Generos, necopt

Reclame

Un gând despre „Atentie viespilor, se coace Sieger!

  1. Ah, d-le Nimeni si in realitatea nevirtuala va dau viespile tâtcoale. Aveti magnet, dar si prea le ademeniti, parca dinandins. La stilul d-voastra m-as fi asteptat sa aveti (pe langa vitå de vie si pomi fructiferi) stupi de albine. Ceea ce ar fi tinut viespile la distanta. Va doresc sa aveti o recolta bogata si sa va iasa un vin bun, chit ca sunteti hain si-l beti singur.

Comentariile sunt închise.