Angela cea Mare

Angela Merkel vazuta de Daily Mail. Sursa: dailymail.com

Angela Merkel vazuta de Daily Mail. Sursa: dailymail.com

Media din aceste zile este atit de generoasa cu articolele consacrate victoriei electorale a Angelei Merkel incit este foarte greu sa scrii ceva cu adevarat original. Cu exceptia gazetelor grecesti care par tuflite, mai toate celelalte au adoptat un ton laudativ. Care ar fi principalele trasaturi ale acestei victorii electorale? 1. Este o victorie personala, care nu are o foarte mare legatura cu partidul dnei Merkel. De aceea, am gasit avansata ideea ca am putea discuta despre merkelism. Fortei politice personale pare ca i s-a adaugat si un dram de noroc, partidul – sora bavarez (crestin – socialii) presind-o, la un moment dat, pentru o masura care s-a dovedit populara, aducatoare de voturi si nu prea conservatoare, aceea a ajutorarii mamelor care stau acasa. 2. A devenit o regula ca victoriile dnei Merkel sa insemne distrugerea nu a adversarilor politici ci a partenerilor. In 2009, partenerii de atunci ai dnei Merkel, social-democratii, au suferit o infringere politica majora. Acum, cei mai recenti parteneri ai CDU, liberalii germani, au iesit, pur si simplu, din parlament. Interesant ca dna Merkel a cerut sustinatorilor sai sa nu acorde un „vot de simpatie” liberalilor, pentru a-i ajuta sa se mentina in parlament. Relele consecinte pentru parteneri fac ca acum social – democratii sa fie foarte reticenti in a intra intr-o coalitie de guvernare, verzii manifestindu-se ceva mai receptiv la a intra in guvern. 3. Victoria electorala este si o rasplata pe care germanii o acorda modului in care Angela Merkel a condus Germania prin criza economica globala si in particular prin criza greaca: in adevar conservator, in sensul pastrarii traditiilor, al prudentei si al punerii interesului german in prim-plan, insa, as adauga eu, in intelesul vorbei napoleoniene care zice ca un popor trebuie guvernat asa cum doreste el sa fie guvernat. Si aici s-a manifestat un alt noroc al dnei Merkel, acela ca euroscepticii germani nu au intrat, totusi, in parlament: ar fi trebuit sa faca o coalitie de guvernare cu ei, ceea ce ar fi deformat imaginea partidului sau. 4. La ce ne putem astepta noi? Germanii si-au trasat, prin votul din zilele trecute, drumul in viitorii ani: influenta puternica a statului – in sensul dreptei politice – in dauna liberei initiative, chibzuinta in cheltuirea fiecarui banut german, mai putin vizionarism, mai multa prudenta si pragmatism, flexibilitate, echilibru si prudenta in politica externa. Nu fara legatura cu politica unei gospodine care, chiar cu venituri bune, gospodareste ceea ce are ca sa-i ajunga si sa prospere, fara nici o cheltuiala inutila. Noi trebuie sa devenim cit mai mult prin noi insine. Un vechi slogan al liberalilor romani de odinioara, cit se poate de actual. Si ne putem inspira cit mai mult si din imaginea de mai jos:

Fara cuvinte. sursa: jewishworldreview.com

Fara cuvinte. sursa: jewishworldreview.com

Repartitia locurilor in camera inferioara a parlamentului german, conform wallstreetjournal.com

Repartitia locurilor in camera inferioara a parlamentului german, conform wallstreetjournal.com

Reclame

6 gânduri despre „Angela cea Mare

    • Nu as putea afirma ca am o aversiune fata de Angela Merkel, am apreciat lucrurile pe care le-a facut pentru tara ei si am avut si impresia ca un e-mail pe care i l-am trimis pe adresa cancelariei a avut un pic de efect. Impresie, desigur. Cred insa ca uneori nu e doar ea – si intelegeti ce cred. Capat, insa, o aversiune fata de dl Hollande, care, mi se pare, nimerit din intimplare din fotoliul de primar in cel de presedinte, nu s-a dezmeticit inca. A reusit si sa isi prabuseasca foarte repede toata popularitatea iar uneori nu imi dau seama ce vrea si cred ca nu isi da seama nici el. Probabil ca o va trage in jos si pe Martine Aubry, presedinta PS francez si ar fi pacat, Mme Aubry le-a modernizat mult partidul.

  1. Mda. Doar că dl Hollande, din motive strict electorale, preia nişte teme pe care le crede câştigătoare, pe când m-me Merkel, vara trecută, ne-a băgat pumnu-n gură consolidându-şi renumele de diktator în Europa.

  2. Foarte corect, Carcotasu, cu dreptate scrieti! Doar ca Angela Merkel, ca membra a PPE, a fost solidara cu un alt membru al PPE, recte Basescu – si, de la un moment dat, chiar s-a potolit atunci cind, probabil, a aflat mai multe despre ce si cum cu presedintele, in timp ce Hollande il faulteaza pe Ponta cit poate, iar Swoboda, cind e nevoie de el, nu-i.

    • Dom-le, vă rog să mă credeţi că eu unul cunosc foarte bine faptul că Angelica n-avea cum să fie dusă de nas de Băsescu. Asta-i o aberaţie. Germania are o ambasadă la Bucureşti şi are servicii care informează la marele fix. Aia cu prostia că a minţit-o Băsescu, o ţine la naivi, da’ la mine nu. Ea s-a dat proastă ca să-i prostească pe proşti, că de fapt ştia extrem de la fix cum stau lucrurile. La fel şi Obama, că doară ar trebui să le fie ruşine să plătească nişte ambasade la Bucureşti care să-i dezinformeze! Scuze, nu sunt străin de domeniul ăsta şi credeţi-mă aşa stau lucrurile. Deci atât Merkeloaica cât şi delegatul ăla american, un anonim, erau puşi pe rele, să ne pună pe noi la colţ, nu-i durea nici în pix de voturile noastre!

      • Gindim in consonanta si cred ca gindim in consonanta si ca Romania nu e tara lor si ca pot oferi un sprijin pe care, fara indoiala ca Romania il va plati si nu cu bani din salariul presedintelui.

Comentariile sunt închise.