Text comemorativ

blocIn acest bloc a locuit, intre anii 1971 – 1974, in Targoviste, domnul Nimeni. Pe vremea aceea, blocul era unul dintre cele mai noi si mai frumoase din oras. Nici acum nu este printre cele mai urite. Asa prapadit cum pare, era construit cu parchet si cu apartamente cu patru camere, mici. De la fereastra unuia dintre ele a vazut, intr-o zi, dl Nimeni un soarece urcind peretele la verticala si intrind in camera pe geam: toata familia a alergat apoi soarecele cu rigla de 50cm, pina l-a dat afara. Pe acea vreme, in Targoviste erau numai doua anotimpuri: anotimpul prafos si anotimpul noroios. Nu erau nici gardurile vii si nici asfaltul, marete realizari ale deceniilor care au urmat, iar in apropiere era o casuta de 2x3m, in care locuia o familie de tigani, vreo 8 persoane, nu stiu cum dormeau cu totii acolo, probabil ca, la fel ca intr-un text al lui Italo Calvino, moleculele li se suprapuneau pina la confundare; atunci cind tiganul cel tinar, care sedea toata ziua linga casa si mingiia un ciine negru, s-a insurat, a primit drept cadouri de nunta vreo 15-20 de carute pline cu sticle goale, din fericire spalate. Ceva mai spre vest, cam pe acolo pe unde s-a construit celebrul bloc turnat strimb din beton si cu macaraua uitata inauntru, a fost taiata, intr-o toamna, o mare livada cu visini, pentru a face loc constructiilor. Mii de visini, hectare intregi, pusi la pamint toamna, au fost lasati acolo peste iarna si au inflorit, asa, taiati, la pamint, in primavara: un peisaj de o neasemuita tristete. Daca dl Nimeni ar fi putut privi in viitor, atunci, s-ar fi putut vedea pe sine insusi fotografiind blocul. De aceea viziunile nu sunt pentru oricine.

Reclame

11 gânduri despre „Text comemorativ

    • Am ascultat Macarale in copilarie, de m-am saturat; pe vremea aceea, tocmai se facea tranzitia, in constructiile de blocuri, de la stilul sovietic la cel autohton. Stilul sovietic, specific anilor ’50, era foarte interesant, cu camere nu doar cu suprafete mai mari, ci si inalte, constructii solide, sa zici ca fara moarte. Sunt si prin Bucuresti citeva blocuri care imi par in acel stil, pe linga stadionul 23 August si prin Bucurestii Noi (New Bucharest).

  1. … si prin Bucurestii Noi

    … ehe, Drumu’ Taberei (cele mai multe, cămine ale Academiei Militare) dar şi mai aproape, Olteniţei colţ cu Brâncoveanu!

    • Sigur ca da, in blocurile din Oltenitei colt cu Brancoveanu a locuit o colega de-a mea din liceu. Si in Drumul Taberei, mi se pare cele de peste drum de minister. Ei, vina mea daca nu le-am amintit pe toate!

  2. Eeei, vină! Îmi aduc aminte de „tehnica completării”… De multe ori, la clasă, pe completări se luau note mai mari decât cel ce asuda să trateze tot subiectul! 😆

Comentariile sunt închise.